Dakisolatie

Aangezien warmte opstijgt, verlaat de meeste warmte het huis via het dak. Een dak zonder isolatie verliest dus veel warmte en wordt gezien als een van de grootste energieverspillers in huis. Door je dak te isoleren, kun je een groot deel van je warmteverlies terugdringen! Dankzij dakisolatie bespaar je enorm op je energierekening, woon je comfortabeler en draag je een steentje bij aan een beter milieu.

 

Hoe werkt dakisolatie?

Bij het isoleren van je dak worden overbodige openingen gedicht en een isolerende laag aangebracht. Hierdoor verliest je huis veel minder warmte dan voorheen. Jouw huis wordt energiezuiniger, behaaglijker en je bespaart op je energierekening. Door het isoleren van de buitenkant of de binnenkant van het dak voorkom je tocht of trek. Hierdoor zal je huis veel comfortabeler aan gaan voelen. Dakisolatie kan op verschillende manieren worden toegepast. Bij nieuwe huizen wordt de isolatielaag vaak aan de buitenkant geplaatst. Bij een bestaande woning is dit een erg arbeidsintensief proces, met hoge kosten. Isoleren vanaf de binnenzijde is in dat geval een logische en goedkopere keus. Onze partner Susteen kan je helpen met een persoonlijk advies op maat, zodat jij weet welke manier van isoleren past bij jouw huis. Vul de volledige verduurzamingscheck in, laat je gegevens achter en Susteen neemt contact op voor het inplannen van een afspraak.

 

Wat levert dakisolatie je op?

Dakisolatie levert volgens Milieu Centraal van alle verbeteringen aan je huis de meeste energiebesparing op. De terugverdientijd hangt af van je situatie. Als je zelf je dak isoleert, is de terugverdientijd ongeveer twee jaar. Als je het laat doen, duurt het uiteraard langer om de investering terug te verdienen.


Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie wordt de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur eenvoudig gevuld met isolatiemateriaal. Door de buitenmuren van je woning te isoleren, zorg je ervoor dat er in de winter minder warmte ontsnapt naar buiten en je dus gas bespaart. In de zomer blijft je huis juist binnen koel en comfortabel. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is vaak in één dag gebeurd!

 

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Het isolerende materiaal wordt aangebracht in de spouw tussen de buiten- en binnenmuur van je woning. Om het isolatiemateriaal aan te brengen worden er kleine gaatjes geboord in de voegen. Vervolgens wordt het isolerende materiaal, meestal glaswolvlokken, naar binnen gespoten en worden de gaatjes netjes afgedicht. Dit kan vaak binnen een dag worden gedaan.

 

Spouwmuurisolatie interessant voor jou?

Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd: die hebben bij de bouw geen spouwmuurisolatie meegekregen. Woningen van vóór 1920 hebben meestal helemaal geen spouwmuur. Ook ontbreekt isolatie soms bij woningen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van vóór 1975. De isolatiewaarde van woningen tussen 1975 en 1991 kan vaak ook verbeterd worden.

 

Wat levert spouwmuurisolatie je op?

Spouwmuurisolatie is volgens Milieu Centraal de voordeligste manier om je gevels te isoleren. Door de betere isolatie heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen. Deze besparing resulteert (bij gelijke of lagere energietarieven) in een lagere energierekening. Na ongeveer drie jaar heb je de investering terugverdiend. Hoeveel je precies bespaart hangt van verschillende factoren af. Onze partner Susteen kan je helpen met een persoonlijk advies op maat. Vul de volledige verduurzamingscheck in, laat je gegevens achter en Susteen neemt contact op voor het inplannen van een afspraak.


Vloer- of bodemisolatie

Vloer- of bodemisolatie voorkomt optrekkende kou en vocht uit de bodem. De isolatie zorgt voor een aangenamer klimaat in huis, een stabielere temperatuur waardoor je minder hoeft te verwarmen en bespaart op je gasrekening.

 

Wat is vloer- of bodemisolatie?

Met vloer- of bodemisolatie zorg je voor een fijner binnenklimaat in huis. De vloer zal een aantal graden warmer aanvoelen waardoor je minder snel last hebt van koude voeten. Per jaar bespaar je tussen de 170 en 400 m3 gas, afhankelijk van het materiaal, de toepassing en je woonoppervlak. Vloerisolatie heeft de voorkeur boven bodemisolatie omdat dit beter isoleert en meer gas bespaart.

 

Hoe werkt vloerisolatie?

Vloerisolatie wordt via de kruipruimte aan de onderzijde van de vloer aangebracht. Als je een te lage kruipruimte hebt dan kun je geen isolatie aanbrengen aan de onderzijde van de vloer maar wel op de bodem van de kruipruimte (zie informatie hieronder). Het is een relatief eenvoudige klus die uitgevoerd wordt in de kruipruimte van de woning. De klus is binnen een dag geregeld en je hebt nauwelijks overlast in huis.

 

Hoe werkt bodemisolatie?

Bodemisolatie is het aanbrengen van een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Het is vooral handig als er veel vocht in de kruipruimte staat. Bodemisolatie is minder effectief dan vloerisolatie maar levert nog steeds een goede besparing op.

Meer informatie over de mogelijkheden voor jouw huis? Vul de volledige verduurzamingscheck in, laat je gegevens achter en Susteen neemt contact op voor het inplannen van een afspraak.


Raamisolatie (hoogrendementsglas)

Met goed isolerend glas houd je de warmte binnen. Daarnaast brengt goede raamisolatie je energierekening omlaag en is het goed voor het klimaat. HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. 

Hoe werkt raamisolatie?

Enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert niet. Dubbel glas bestaat uit 2 lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en isolerend gas tussen de platen, waardoor het veel beter isoleert. Triple glas bestaat uit 3 glasplaten met een coating en isolerend gas waardoor het super goed isoleert.

Wat levert raamisolatie op?

De voordelen van isolatieglas merk je meteen: je huis blijft warmer en je voelt minder kou en tocht. Het vervangen van glas is echter wel een duurzame maatregel waar een behoorlijk prijskaartje aan kan hangen. Laat je dus goed adviseren. Onze partner kan berekenen wat de kostenposten én de besparingen zijn indien je van enkel of dubbelglas naar HR++ of juist naar triple glas gaat. De kosten voor het vervangen betaal je in één keer, maar de besparing zie je elk jaar terug op je energierekening. Het is dus een duurzame maatregel die aantrekkelijk is, ook op de lange termijn. Milieucentraal rekende uit dat de winst die je maakt als je enkel glas vervangt door HR++ glas vergelijkbaar is met een rente van 6 procent op je spaarrekening. Daarnaast het is ook goed voor de waarde van je woning en het klimaat.

Subsidie isolatieglas

De overheid heeft de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) uitgebreid o.a. voor isolatie. Voor het verduurzamen van je koopwoning kun je in aanmerking komen voor één of meerdere subsidies.