“Verduurzaming was hard nodig,” vertelt René. “De Koch is gebouwd in de jaren zeventig zonder dak- of spouwmuurisolatie en met enkel glas.” Als VvE-bestuur hadden ze een duidelijk doel: onderhoudskosten verminderen, energie besparen en de waarde van de appartementen verhogen. “Voordat we als bestuur aan het project begonnen, spraken we af dat de VvE-bijdrage van de bewoners met niet meer dan 30 euro per maand mocht toenemen,” vertelt René. “Deze stijging compenseer je uiteindelijk door de besparing op gas en elektra, maar die besparing merk je pas als alles gerealiseerd en berekend is."
Het was een uitdaging om alles binnen een redelijke termijn voor elkaar te krijgen en om de financiering rond te krijgen. Om dit te realiseren moesten ze de bewoners op één lijn te krijgen. Er was namelijk een 75% meerderheid van de leden van de VvE nodig om het plan uit te voeren.
Het project is gefinancierd met behulp van een lening van 1.1 miljoen euro, plus 100.000 euro uit de kas. 1.2 miljoen euro in totaal dus. Met dit bedrag zijn de volgende maatregelen genomen:
- Een nieuw geïsoleerd dak
- Een duurzame verwarmingsketel met 107% rendement
- Twee nieuwe liften met een energieterugwinningssysteem
- Een nieuwe standleiding (rioolleiding)
- Nieuwe gevelbekleding
- Een frisse verflaag op de muren
De gevel is op een bijzondere manier verduurzaamd. De binnengevel is opgebouwd uit prefab-elementen die aan scheurvorming onderhevig zijn. “Om scheurvorming tegen te gaan, is de gevel ingepakt met isolatiemateriaal en afgedekt met gecoate aluminium beplating,” vertelt René. “Op deze manier heb je ook geen last meer van scheurvorming in de binnengevel en worden de woningen goed geïsoleerd.”