De gouden regel: eerst isoleren, dan opwekken
Door goed isoleren behaal je veel winst….en in het geval van een pand uit 1907 ben je met isoleren wel even bezig! Waar dat kon, combineerden we de duurzame maatregel met de bouwkundige aanpassing (zoals het verstevigen van het dak). Onze verbouwbegroting bood geen ruimte om alle adviezen uit het verduurzamingsrapport meteen uit te voeren. En je moet wat te wensen over laten natuurlijk 😉. In onze overweging wat wel of niet of later kon, hebben we de afweging gemaakt op basis van effectiviteit en of verduurzamen konden combineren met een bouwkundige aanpassing.
Dakisolatie en -reparatie
Het dak was niet geïsoleerd. Ook waren er lekkages en er kwam nog materiaal als stro tevoorschijn. Dit was niet alleen brandgevaarlijk, er ging ook veel warmte verloren via het dak. Hier viel dus de meeste winst te behalen. Het isoleren van het dak was een grote kostenpost. Om meerwaarde hieruit te creëren, hebben we besloten om het dak ook te repareren en te verstevigen. Uiteindelijk is het dak volledig vernieuwd en voorzien van goede dakisolatie.
Muurisolatie
Ons huis had geen spouwmuren. Die werden pas na 1920 gezet. Omdat we ook alle elektra aanpakten, zouden de muren allemaal gefreesd en daarna gestuukt gaan worden. Daarom vonden we het logisch om ook direct de muurisolatie toe te passen.
Op de bovenste verdiepingen hebben we zelf de muren geïsoleerd met houten voorzetwanden. Deze zijn gevuld met glaswol en afgemonteerd met gipsplaten. Dit hebben we ook op de tussenmuren gedaan om geluid te weren. Daarna heeft de stukadoor alle muren gestuukt.
Vloer
De vloer was niet geïsoleerd, en dit was te merken: je voelde de kou door de vloer naar boven komen. Aangezien het huis onderkelderd is, is het vrij eenvoudig om te isoleren. Dit was dus een makkelijke manier om veel winst te behalen. Wel stonden we voor de keuze: zelf doen of toch uitbesteden? Na een half jaar verbouwen zijn we inmiddels zelf erg handig geworden. Tóch besloten we het uit te besteden, maar dan wel vanwege financiële argumenten. Isolatieplaten en overig materiaal bedragen 23 euro per m2. Een volledige uitbesteding aan een isolatie-expert kost je 30 euro per m2. Maar besteed je het isoleren uit, dan ontvang je subsidie, namelijk 7 euro per m2. We besparen onszelf dus werk, de vakman voert het uit (met garantie!) en je ontvangt subsidie. Uiteindelijk is er vloerisolatie geplaatst met isolatieplaten van 10 cm die vochtbestendig zijn.
Ramen
Alle ramen waren voorzien van enkel-glas. Zelfs al isoleer je de muren nog zo goed, dan gaat alsnog veel warmte via de ramen naar buiten. Het advies uit het duurzaamheidsrapport was om hier HR+++ glas voor in de plaats te zetten. We wilden alle raamkozijnen en de pui naar de tuin in de originele stijl laten vervangen Dat betekende houten kozen waardoor we niet voor HR+++ maar voor HR++ moesten kiezen.